Schabowa rolada z boczkiem

Porcja schabu, plasterki boczku, przyprawy i pyszne 2w1 gotowe. Dlaczego 2w1? Bo taka rolada sprawdzi się zarówno na ciepło, na obiad, jak również na zimno w formie wędliny na kolację czy jako zimna płyta na świąteczny stół.

Przygotowując ją na obiad, kroimy troszkę grubsze plastry i podajemy polane sosem. Na zimno zaś, podajemy np do chleba, pokrojoną na cieniutkie plasterki – do tego np musztarda lub ketchup. Duża porcja mięsa, ale nic się nie zmarnuje.

  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • 200 g plastrów surowego boczku
  • 1-2 garście tartej mozzarelli
  • 3 łyżki majeranku
  • 2-3 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • olej

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błon. Nacinamy je wzdłuż po długości, tworząc większy płat mięsa. Delikatnie rozbijamy na cieńszy płat.

W miseczce mieszamy majeranek z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawy rozcieramy w dłoniach. Dodajemy ostrą paprykę oraz sól i pieprz, mieszamy.

Mieszanką przypraw (połową) nacieramy mięso. Skrapiamy je niewielką ilością oleju.

Mięso posypujemy tartą mozzarellą. Następnie rozkładamy plastry boczku, w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły. Zwijamy w roladę. Oprószamy resztą przypraw. Owijamy nicią. Owinięte folią spożywczą, odstawiamy na noc do lodówki.


Następnego dnia mięso obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju. Przenosimy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę kroimy w grube piórka. Rozkładamy obok mięsa.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 60-80 minut. Na ostatnie 5-10 minut pieczemy bez przykrycia.

Upieczone mięso przekładamy na deskę do krojenia. Odstawiamy na 10 minut, po czym kroimy na plastry.

Pozostały w naczyniu sos przelewamy do rondelka. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku pieprzem lub solą.

Źródło