Omlet z pomidorem, cebulą i cukinią

Jak jakiś czas temu miałam „fazę” na fasolkę szparagową, tak teraz na tapecie znalazła się cukinia;) Uwielbiam ją! Smakuje mi w każdym wydaniu. Nie mogło więc też zabraknąć wersji śniadaniowej z jej udziałem.

Tak, śniadania nie są posiłkiem przygotowywanym przeze mnie regularnie, natomiast jeśli już je robię, to lubię by były na bazie jajek. Tym razem moje odkrycie roku – omlet z cebulą, pomidorami i cukinią. Może w moim wydaniu nie powala wizualnie, ale jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć:)))

Tych, którzy lubią smak jajecznicy z pomidorami nie muszę przekonywać o trafności tego połączenia. Dodajcie jednak jeszcze do tego młodą, chrupiącą cukinię oraz aromatyczną cebulkę, a otrzymacie zwyczajne śniadanie, o iście królewskim smaku.

Na 1 omlet z dużej patelni:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1-2 łyżki tartego sera np parmezan, corregio, ew. cheddar
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • ok. 6-7 cm kawałek cukinii
  • sol, pieprz
  • szczypta suszonej bazylii

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Sparzonego, pozbawionego skórki pomidora kroimy na mniejsze kawałki.

Cukinię kroimy na ćwiartki.

Do garnuszka wbijamy jajka, lekko je rozbełtujemy. Dodajemy mleko, mąkę, stary ser oraz sól. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.

Na patelni rozgrzewamy dość mocno 1 łyżkę masła. Wylewamy masę jajeczną i smażymy zmniejszając moc palnika.

Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy oprószoną solą cebulę, po chwili dodajemy pomidora oraz cukinię. Smażymy warzywa do pożądanej miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i bazylią.

Gdy omlet się już zetnie, rozkładamy na jego połowie farsz warzywny i przykrywamy drugą połową, składając tym samym omlet na pół.

Smażymy jeszcze chwilę.

 

100 najlepszych przepisów kuchni polskiej E.Adamska