Czekoladowy sernik z nutellą i orzechami laskowymi

Sernik na zimno z nutellą (o ten tutaj – KLIK) tak bardzo mi smakował, że gdy znalazłam przepis na podobny sernik, tyle że pieczony, chciałam i jego wypróbować. Niezbyt dokładnie wymieszałam całość i w serniczku widać gdzieniegdzie grudki sera (wizualnie nie wyszedł więc perfekcyjnie) na smak to jednak w żaden sposób nie wpłynęło. Smakował nam.

Spód:

  • 150-160 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 600 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 szkl. nutelli
  • 60 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady

 

Ciasteczka mielimy na pył. Łączymy z bardzo miękkim masłem oraz kakao. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia.

W misie miksera umieszczamy jajka i cukier, chwilę miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone oraz mielone orzechy, nutellę i roztopioną czekoladę, ponownie krótko miksujemy (do połączenia).

Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Studzimy w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przestudzony serniczek dekorujemy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.

Źródło