Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią

Bardzo syta, a zarazem lekka sałatka o nietypowym smaku.

Czteroskładnikowa –  podstawę stanowi jakże zdrowa kasza jaglana, do tego upieczona z ziołami cukinia, soczyste pomidorki koktajlowe oraz charakterna feta.

Sałatkę przygotowywałam często dość dawno temu, w tym roku postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, ale… mam wrażenie, że smakowała mi nieco mniej niż kiedyś. Ciekawe dlaczego?

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 młode cukinie
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  • ser feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • płatki chilli
  • sól

Kaszę jaglaną przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. W większym rondelku doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki wody. Lekko (!) solimy. Do garnka wsypujemy kaszę i gotujemy ją na bardzo małym ogniu pod przykryciem (staramy się nie mieszać kaszy w trakcie gotowania) przez około 10-12 minut – jeśli po tym czasie woda nie odparuje, zostawiamy kaszę pod przykryciem na wyłączonym palniku-nie gotujemy dalej, żeby nie przegotować kaszy.

Cukinie (najlepiej jak najcieńsze) kroimy na plasterki. Polewamy oliwą, oprószamy solą, dodajemy płatki chilli, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.  Przygotowaną cukinię wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut.

Ugotowaną kaszę łączymy z przekrojonymi na pół pomidorkami, pokrojoną w kostkę fetą oraz upieczoną cukinią. Sałatkę polewamy pozostałą na blaszce oliwą (u mnie niewiele jej zostało).

Źródło