Polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo-musztardowym

Lubię polędwiczkę za jej smak i szybkość przygotowania.

W zasadzie oprócz soli i pieprzu nie potrzebuje ona żadnych dodatków. Moje dziecko uwielbia ją w takiej właśnie najprostszej postaci.

Dla urozmaicenia można podać ją np z sosem śmietanowo-musztardowym. Do jego wykonania koniecznie użyjcie musztardy miodowej – z inną nie wychodzi już tak dobry.

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz
  • olej/masło

Sos:

  • 1 szkl. słodkiej śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy starofrancuskiej
  • pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z białych błonek. Kroimy na plastry o grubości około 2cm. Każdy kawałek lekko spłaszczamy dłonią. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz masła. Polędwiczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 1,5-2 minuty z każdej strony. Odstawiamy z patelni, trzymamy w cieple.

Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy obie musztardy oraz doprawiamy do smaku pieprzem. Podgrzewamy całość, ale nie gotujemy.

Polędwiczki podajemy polane sosem.

Źródło