Sałatka z arbuzem

Przepis na tę sezonową sałatkę podsunęła mi Mama. Zobaczyła go w jakimś programie telewizyjnym. Przyznam, że sama nie wpadłabym na takie połączenie.

Przygotowywałam ją i z sałatą lodową (jak widać na zdjęciu) i z mixem sałat – w tej drugiej wersji smakowała mi mimo wszystko dużo bardziej i ładniej też wyglądała.

  • miks sałat lub sałata lodowa
  • arbuz
  • ser feta
  • 2/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sałatę przekładamy do miski. Ser feta kroimy w kostkę. Arbuz również kroimy w kostkę, starając się na bieżąco usuwać z niego pestki. W szklance mieszamy oliwę, miód i ocet, dodajemy odrobinę wrzątku, doprawiamy solą oraz pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę przygotowanym sosem.