Warzywa z makaronem w śmietanowym sosie
Niezwykle proste danie, które może uchodzić za sałatkę, samodzielne danie, czy dodatek do dań mięsnych. Przepis wypatrzyłam w książeczce Sałatki i dania z warzyw siostry Marii.
Najczęściej gdy zasiadam do napisania wstępu do przepisu, długo się nie zastanawiam. Piszę w zasadzie to, co pierwsze przyjdzie mi do głowy;) Tym razem zaczynałam pisać chyba ze sto razy i za każdym razem kasowałam każde zdanie. Prawda jest taka, że jak dla mnie to kolejny przykład na danie, które jest mi w zasadzie obojętne – ani mi smakowało, ani nie smakowało. Makaron, do tego warzywa ugotowane na parze oraz sos śmietanowy z dodatkiem topionego serka … niby fajnie, a jednak czegoś mi tutaj zabrakło…. tylko czego?
- 300 g makaronu kokardki
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 2-3 marchewki
- 1 puszka groszku
- 1 puszka filetów anchois
- 4 łyżki śmietany 30% (wykorzystałam 1/2 szklanki)
- 1 serek topiony śmietankowy
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki (u mnie zabrakło)
Marchewkę obieramy i kroimy na talarki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki. Brokuł dzielimy na różyczki.
Warzywa gotujemy na parze.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy i przekładamy do większej miski.
Do makaronu dodajemy ugotowane na parze warzywa oraz osączony z zalewy groszek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Fileciki anchois osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z sałatką.
W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy śmietanę wraz z serkiem pokrojonym na mniejsze części. Mieszamy, aż do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sałatki i dania z warzyw S. Marii
Prosty, lekki i smaczny obiad 🙂
Nic dodać, nic ująć;)
Dokładnie 😀
I tym razem nie siostra Anastazja 😀
To prawda, ale… już szykuje szkic na kolejne ciasto od niej;)
Tradycja 😀
Makaron kokardki to mój ulubiony typ makaronu 🙂 Idealnie pasuje do sałatek! Wspaniały przepis, jestem wielką fanką warzyw zwłaszcza brokułów i brukselki 😀 wszystkie takie przepisy są dla mnie na wagę złota, koniecznie będę musiała wypróbować. Przepysznie się zapowiada 🙂
Bardzo się cieszę:)
Taki obiad to zawsze strzał w dziesiątkę 😉
Zwłaszcza latem, gdy potrzebujemy zjeść lżej i jemy głównie warzywa;)
Rzadko w mojej kuchni można znaleźć inny makaron niż nitki czy wstążki. Taki najbardziej lubię, ale Twojego warzywno-makaronowego dania chętnie bym spróbowała:)
Bardzo się cieszę:) a makaron myślę, że można podmienić na swój ulubiony (ew. pokroić go na mniejsze kawałki;)
To musi być dobre.
Ja nigdy nie robiłam sosu śmietanowego, ale tutaj mam przepis, więc muszę spróbować.
Pozdrawiam
słodka śmietanka pod wpływem temperatury gęstnieje, a serek dodatkowo ją jeszcze zagęszcza i aromatyzuje. Pozdrawiam:)
Takie dania bardzo lubię 🙂 Pysznie i lekko 🙂
Pyszne danie 🙂