Kasza gryczana smażona z bobem, cukinią i szpinakiem

Samo zdrowie na talerzu! Najzdrowsza z kasz, kasza gryczana biała, podana w towarzystwie zielonych warzyw: bobu, cukinii i szpinaku, zaakcentowana charakternym serem feta. Przyznam się Wam, że za kaszą gryczaną nie przepadam, jednak w takim wydaniu mi smakowała. Oczywiście najlepsza tuż po przygotowaniu.

Na ok. 7-8 porcji:

  • około 300 g kaszy gryczanej (u mnie biała)
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 400-500 g świeżego, młodego bobu
  • 2 cukinie
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • ser feta
  • opcjonalnie ser kozi
  • sól, pieprz

 

Do garnka z grubym dnem wlewamy półtorej szklanki mleka oraz półtorej szklanki wody. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy około 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę masła. Dodajemy również przepłukaną na sicie kaszę gryczaną. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem w temp. 130 stopni przez około 30 minut. Studzimy w piekarniku.

Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy, studzimy i obieramy.

Szpinak myjemy, odrywamy dłuższe łodygi.

Cukinię myjemy, kroimy na niezbyt cienkie półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy około 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy posiekaną dymkę (białą i jasnozieloną część). Smażymy krótko, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy cukinię. Smażymy kilka minut i dodajemy kaszę gryczaną. Doprawiamy suszonym oregano, solą oraz pieprzem. Smażymy razem przez około 2-3 minuty.

Na koniec na patelnię dodajemy ugotowany bób, posiekany szczypiorek z dymki oraz szpinak. Smażymy do czasu aż szpinak „zwiędnie”.

Ser feta kroimy w kostkę. Podajemy z kaszą. Opcjonalnie można dodać również ser kozi do smarowania i polać całość oliwą.

Źródło