Kurczak po chińsku

Kawałki kurczaka marynowane w sojowym sosie z dużą ilością czosnku, olejem sezamowym oraz octem ryżowym obsmażamy, następnie otaczamy pikantnym ciastem i ponownie krótko smażymy.

Mięso wychodzi mięciutkie, a ciasto przyjemnie chrupiące. Podane razem ze słodkim sosem chilli jest świetną propozycją imprezowej przekąski.

  • 400-500 g piersi kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego (nie miałam, wykorzystałam ocet winny)
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia
  • chilli w proszku
  • sól

Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do plastikowego pojemnika, lub innego naczynia, w którym będziemy mięso marynować.

W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, olej sezamowy oraz ocet ryżowy.

Przygotowaną marynatę łączymy z kawałkami kurczaka, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na głębokim tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym.

W osobnym naczyniu łączymy obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz szczyptę mielonej papryczki chilli. Dodajemy około 3/4-1 szklanki zimnej wody i mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji, podobnej do ciasta naleśnikowego.

Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, po czym smażymy na złoto, na głębokim oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.

Fajnie smakują podane razem z sosem chilli.

Przepis dodaję do akcji: Przekąski kibica Mundial 2018


Przekąski kibica Mundial 2018