Ciasto Jamajka

Od kiedy zrobiłam Bananową Chmurkę (przepis tutaj – KLIK) stała się ona jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;)

jakajka5

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy (proszek)
  • szczypta soli

Poncz:

  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Warstwa bananowa:

  • 5-6 dużych bananów
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 l gorącej wody

Krem śmietanowy:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser, i za pomocą szpatułki łączymy ubitą pianę jajeczną z przesianą mąką z proszkiem budyniowym oraz kakao. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 21×32 cm (lub nieco większej). Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odkładamy do stężenia.

Jeden blat biszkoptowy ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową przygotowanego ponczu. Następnie rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Gdy galaretka zaczyna nam już dość mocno tężeć, na biszkopcie układamy obrane i przekrojone na pół banany (rozcięciem do dołu). Banany przykrywamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Kremówkę ubijamy na sztywno razem z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy. 2/3 kremu wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i ponownie nasączamy. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą.

jamajka3