Ciasto Jamajka
Od kiedy zrobiłam Bananową Chmurkę (przepis tutaj – KLIK) stała się ona jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- szczypta soli
Poncz:
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Warstwa bananowa:
- 5-6 dużych bananów
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 l gorącej wody
Krem śmietanowy:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser, i za pomocą szpatułki łączymy ubitą pianę jajeczną z przesianą mąką z proszkiem budyniowym oraz kakao. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 21×32 cm (lub nieco większej). Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odkładamy do stężenia.
Jeden blat biszkoptowy ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową przygotowanego ponczu. Następnie rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Gdy galaretka zaczyna nam już dość mocno tężeć, na biszkopcie układamy obrane i przekrojone na pół banany (rozcięciem do dołu). Banany przykrywamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Kremówkę ubijamy na sztywno razem z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy. 2/3 kremu wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i ponownie nasączamy. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą.
Słyszałam o nim ale nei jadłam. I przyznam, że Twoje jest najładniejszą wersja tego ciasta jaką widziałam 🙂
Dziękuję:)
I tak jak nie lubię bananów tak tutaj wyglądają fajnie 😀
🙂
:*
Dodam że piekłam to ciasto i potwierdzam że jest przepyszne mam na blogu ,a na imieninach męża szybko znikło
🙂 na imieniny nadaje się świetnie, bo jest podzielne i wysokie… no i smaczne:)
Fajna smakowa kompozycja: słodkie banany i krem śmietanowy przełamane kwaskową cytrynową galaretką. Super:)
🙂
Ja uwielbiam ciasta z bananami! ❤
Aż chyba sama zrobię bo mi Smaka narobiłas! Pozdrawiam i zapraszam do siebie ❤
Widzę, że sporo z nią pracy, ale chyba warto. Muszę zobaczyć tą bananową chmurkę i porównać!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bananowa chmurka wymaga więcej zachodu, a Jamajka jest zdecydowanie ciastem szybszym do przygotowania
Ale mi narobiłaś apetytu na takie ciasto 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Jest smaczne, więc polecam Ci go na niedzielę:)
Właśnie wczoraj zrobiłam to ciasto. Jest pyszne, całej rodzinie smakuje. 😋