Wiosenna sałatka obiadowa
Bardzo lubię tak przygotowaną sałatę i myślę, że i Wy ją polubicie… Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy sałata (u mnie lodowa, ale zwykła,masłowa też się nada), ogórek, rzodkiewki i sos jogurtowy. Szybko, prosto i pysznie.
Polecam jako dodatek do obiadu.
- 1 główka sałaty
- pęczek rzodkiewek
- 1-2 zielone ogórki
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz, cukier
Ogórka myjemy, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy na sito, solimy i na chwilę odstawiamy. Po czasie odciskamy z ogórków wodę.
Liście sałaty myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do miski.
Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki.
Jogurt łączymy z majonezem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz większą szczyptą cukru.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Taka sałatka to nie tylko do obiadu – pyszna sama w sobie 😉
Pewnie, że tak;)
Bardzo apetyczna i orzeźwiająca sałatka, też taką lubię 🙂
bo to taki fajny dodatek do obiadu:)
Bardzo lubię takie sałatki. Ta Twoja wygląda bardzo apetycznie.
Dziękuję:) Polecam wypróbować:)
nie ma to jak porcja warzyw do obiadu 🙂
Zwłaszcza o tej porze roku:)
wygląda bardzo ciekawie i smakowicie!:)
Miło mi, dziękuję:)
Na sałatki zawsze jestem chętna 🙂 Pycha 🙂
Sałatki to o każdej porze, prawda?;)
Jakie pyszności, uwielbiam takie sałatki 😉
Może więc zrobisz sobie taką kiedyś?:)