Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jeżeli ktoś uważa, że tylko wieloskładnikowe potrawy, przy których przygotowaniu musimy spędzić w kuchni kilka godzin są godne uwagi, powinien spróbować tego dania. Jak dla mnie jest to banalna potrawa o niebanalnym smaku. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a kogoś kto zna połączenie szpinaku i suszonych pomidorów nie muszę przekonywać o trafności tego duetu.

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 450-500 g świeżego szpinaku baby
  • kilka-kilkanaście suszonych pomidorów (u mnie mały słoiczek, po odsączeniu około 140g)
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku (zależy od wielkości i od preferencji smakowych)
  • 400 ml kremówki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę.

Szpinak myjemy, osuszamy, a następnie przebieramy (można usunąć większe łodyżki, czy posiekać liście na mniejsze części).

Cebulę drobno siekamy.

Osączone z zalewy suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy szpinak. Smażymy aż szpinak wyraźnie zwiędnie, a cała woda wyparuje. Wlewamy kremówkę. Zawartość patelni doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy całość przez około 10 minut (lub do pożądanego zredukowania się sosu). Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Podajemy z ryżem.

Źródło