Kluski na parze z sosem truskawkowym

Kluski na parze robię od wielkiego dzwonu (to w zasadzie chyba moje 3 podejście do nich), a takie z sosem truskawkowym chodziły już za mną od dawna.

Na szczęście kulinarne zachcianki to te najprostsze do spełnienia, więc … TADAM… zrobiłam kluski na parze;) To fajna propozycja na jarski obiad, zwłaszcza w sezonie truskawkowym:)

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 450 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • cukier puder do smaku (1-3 łyżki)
  • około 150 g jogurtu naturalnego

 

Mleko lekko podgrzewamy. Rozdzielamy na połowę.

Do jednej części dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło (ma się w ciepłym mleku roztopić, jeśli jest taka potrzeba, to ponownie krótko podgrzewamy na małym ogniu). Do drugiej połowy dodajemy rozkruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Mieszamy do rozpuszczenia. Oprószamy niewielką ilością mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

W razie konieczności można dosypać niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju).

Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy okrągłe kluski. Układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy złączeniem do dołu.

Uformowane kluski przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut.

W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy wodę. Na naczyniu kładziemy posmarowaną olejem wkładkę do gotowania na parze (woda nie powinna sięgać ponad wkładkę). Rozkładamy kluski (po 3-4 sztuki na raz). Naczynie przykrywamy pokrywką lub dużą miską i gotujemy na parze przez około 8-10 minut.

Co jakiś czas uzupełniamy wodę.

Truskawki miksujemy na mus (mrożone należy wpierw rozmrozić). Dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy do smaku oraz jogurt i jeszcze raz dokładnie miksujemy.

Kluski podajemy polane sosem.


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami