Kostka orzechowa

Bardzo smaczne ciasto, które szczególnie mojemu M. przypadło do gustu. Początkowo miałam obawy co do masy, gdyż dawno już nie robiłam takiej na bazie masła i miałam wrażenie, że jest ono dosyć mocno wyczuwalne. Jak to jednak z takimi masami bywa na następny i jeszcze kolejny dzień smakowało dużo lepiej;)

Jeśli szukacie ciasta na jakąś uroczystość, to myślę, że fajnie się spisze, bo jest smaczne i wygląda niebanalnie. Należy jednak pamiętać, by przygotować go dzień wcześniej.

Ciasto:

  • 7 białek
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 7 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki nutelli
  • 3/4 szkl. mleka
  • ok 100 g herbatników kakaowych
  • kakao do oprószenia
  • kilkanaście orzechów laskowych

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru i ubijamy dalej. Do ubitej piany przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia  oraz dodajemy mielone orzechy. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (następnie pozostawiamy do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku).

Ostudzone ciasto smarujemy nutellą. Następnie wykładamy obok siebie kakaowe herbatniki. Za pomocą pędzelka nasączamy je delikatnie mlekiem.

W garnuszku miksujemy żółtka, 1 szklankę mleka oraz proszek kisielowy. Pozostałe mleko przelewamy do większego rondelka i razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę z kisielu, mleka i żółtek i stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimną masę. Przygotowany w ten sposób krem rozprowadzamy na nasączonych herbatnikach.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Niewielką ilość śmietany łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy ładnie się połączy, dodajemy do reszty śmietany i miksujemy jeszcze chwilę.

Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao oraz podprażonymi, posiekanymi orzechami laskowymi.

Źródło