Ciasto maślankowe z rabarbarem
Proste ciasto z rabarbarem. Maślankowe. Przyjemnie puszyste. Nie za słodkie.
Nie boję się użyć tego określenia – idealne:)
Takie ciasto to fajna opcja wypieku na szybko. No i sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Ale, ale! Ciasto będzie fajnie smakowało również z innymi owocami. Już sobie je wyobrażam z agrestem, wiśniami, albo malinami…. 🙂
Zróbcie koniecznie, bo jest pyszne:)
- 3 jajka
- 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 szkl. maślanki (w temp. pokojowej)
- 1/2 szkl. oleju
- 4 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 250 g rabarbaru (4-5 sztuk)
W misie miksera umieszczamy jajka oraz oba cukry. Miksujemy aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie wlewamy maślankę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm lub nieco większa). Na wierzchu rozkładamy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
S.Anastazja Wiosenne przepisy
Kiedyś, kiedyś piekłam…. i z rabarbarem i jabłkiem. rodzince bardzo smakowało 🙂
Teraz pieczesz rzadziej?
Teraz praktycznie w ogóle nie piekę ciast 😛
No tak, wyeliminowałaś całkowicie cukier…;)
Nie w tym rzecz 🙂 Czasem człowiek ma ochotę na przykład na kawałek czekolady ale nie ma kto tych ciast jeść by np. eksperymentować z wypiekami 🙂
Uwielbiam to ciasto. Ja najczęściej je robię z brzoskwiniami z puszki, dodaję też białą czekoladę 🙂
Dodatek białej czekolady brzmi kusząco;)
A orzechy? xD
Jakoś mi do tego ciasta nie specjalnie pasują;)
😉
Mniam… faktycznie jest już sezon na rabarbar. Jak tylko będzie w warzywniaku to spróbuję!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Cieszę się:)
Pysznie wygląda. Ja przedwczoraj piekłam drożdżowca z rabarbarem:)
Dziękuję:) Musiał być pyszny! Takie ciasto zawsze wspomina mój mąż, może kiedyś będę musiała pomyśleć, żeby mu upiec…;) ostatnio oswajam się z drożdżowcami;)
Czy zamiast maślanki może być kefir?
Tak
Upiekłam i wyszło pyszne. Na górę zamiast surowego rabarbaru dałam rabarbar rozsmażony z odrobiną cukru i kruszonkę dodałam. Polecam!
Bardzo mi miło, że zechciała Pani podzielić się opinią. Ciasto jest pyszne, a z kruszonką musiało być jeszcze lepsze:) To był świetny pomysł:)
Takiego zakalca jeszcze nigdy nie upiekłam? Czy przypadkiem ilość mąki nie jest źle podana w przepisie? 4 szklanki wyszlo mega gęste ciasto i w konsekwencji totalny zakalec
Przykro mi to czytać, jak dla mnie to ciasto jest rewelacyjne.
Podana ilość mąki jest prawidłowa – oprócz jajek, mamy tutaj jeszcze 2 szklanki płynów (olej i maślanka). Ciasto przed pieczeniem faktycznie wychodzi dosyć gęste, ale takie ma być. Ewentualnie myślę, że można zmniejszyć nieznacznie ilość mąki do 3 i 3/4 szklanki.
Zastanawiam się co mogło pójść źle i do głowy przychodzą mi dwie kwestie – albo maślanka nie była w temperaturze pokojowej, albo ciasto po jej dodaniu i po dodaniu mąki miksowane było zbyt długo.
Niestety kwestia temperatury i czas miksowania mają w przypadku tego typu ciast znaczenie.
Hmm maślankę lekko podgrzalam ale naprawdę tak odrobinkę żeby nie była zimna. Miksowalam 7 min i że 2 min dosypując mąkę. Eh jak widać slaba ze mnie piekarka ale naprawdę takiego zakalca jeszcze nie upiekłam nigdy ???
No to wszystko zrobiłaś jak należy. Marto, nie trać wiary w swoje możliwości:) Przykro mi z powodu zakalca, ale nawet najlepszym coś czasem nie wyjdzie. Dawno już nie piekłam tego ciasta, więc chyba go zrobię, dla przypomnienia, żeby sprawdzić czy na pewno z nim wszystko ok;)
Mi tak samo wyszedł straszny zakalec robiłam już drugi raz za pierwszym razem nie byl az taki straszny zakalec jak za drugim i tez wszystko po kolei maslanke podgrzałam nawet w kąpieli wodnej i zakalec straszny
Przepis na ciasto mam z książeczki siostry Anastazji – wg mnie one zawsze wychodzą idealnie.
Szukam powodu, dla którego ciasto nie wyszło. Może po dodaniu mąki miksowała Pani składniki zbyt intensywnie, albo w różne strony? A może owoców było zbyt dużo? Ja podaję w gramach i na sztuki, ale wiadomo, że są cieńsze i grubsze gałązki rabarbaru, więc jak zasugerowała się Pani jedynie ilością, to może to to?
Sądząc jednak po tym, że do przepisu wróciła Pani ponownie, wnioskuję, że za pierwszym razem ciasto musiało smakować.
Zrobiłam ponownie to ciasto i wyszło bez zakalca.
Przepis jest ok.
Robiłam wyszło super.
Też się już rozglądam za rabarbarem 🙂
Ja mam we własnym ogródku 🙂
Na wyciągnięcie ręki 🙂 Super!