Kopciuszek wg Siostry Anastazji

Choć to ciasto sprawia wrażenie złożonego przekładańca, jest bardzo proste do przygotowania.

Fakt, pieczemy dwa biszkopty – jeden zwykły, a jeden z makiem; mamy też dwie masy – budyniową i śmietanową, ale całość na prawdę nie jest trudna ani skomplikowana.

Ciasto jest delikatne w smaku, nie przesłodzone. Wysokie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki tortowej

Biszkopt z makiem:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki tortowej
  • 1/2 szkl. maku

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła

Masa śmietanowa:

  • 500 ml kremówki
  • 1 galaretka żółta  lub czerwona
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników
  • 1/2 szkl. rumu
  • 100 g czekolady gorzkiej

Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy obie masy.

Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt, dodając jednocześnie z mąką ziarenka maku.

Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i – cały czas mieszając – gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń.

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Studzimy.

Schłodzoną kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy lekko gęstniejącą galaretkę, krótko miksujemy.

Przekładamy w następujący sposób: na jasnym biszkopcie rozprowadzamy całość masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na nim rozprowadzamy masę śmietanową (najlepiej od razu po przygotowaniu, bo dość szybko gęstnieje). Na wierzchu rozkładamy herbatniki nasączone rumem. Całość dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Uwagi: Przepis jest minimalnie przeze mnie zmodyfikowany. W oryginale do masy śmietanowej dodaje się czerwoną galaretkę, dzięki czemu warstwa ta zdecydowanie bardziej wyróżnia się kolorystycznie. Zamieniłam też kolejność mas (w oryginale to masa śmietanowa jest na jasnym biszkopcie, a ta budyniowa na makowym), wydawało mi się jednak, że cięższa masa budyniowa lepiej spisze się poniżej tej śmietanowej.