Szpinakowe ciasto z masą jogurtowo-brzoskwiniową i galaretką

Szpinakowe ciasta nie bez przyczyny cieszą się dużym powodzeniem – wyglądają i smakują bardzo dobrze.

Ja postanowiłam przygotować takie właśnie zielone ciasto z masą na bazie jogurtu naturalnego, brzoskwiniowego musu oraz dodatkiem pokrojonych brzoskwiń i galaretek.

Dla osób z nietolerancją laktozy mam dobrą wiadomość – to ciasto jest też dla Was  – przygotować go możecie z dostępnego na rynku jogurtu naturalnego bez laktozy marki Mlekovita.

Ciasto:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 80 ml oleju
  • 40 ml wody gazowanej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

Dodatkowo:

  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona

 

Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej w płaskim naczyniu). Stężałą galaretkę kroimy w drobną kostkę.

Umyty szpinak miksujemy wraz z olejem oraz wodą gazowaną na gładki mus (ja miksowałam w rozdrabniaczu do warzyw). Przekładamy na durszlak.

Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 10 minut). Następnie obroty miksera zmniejszamy i naprzemiennie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowany szpinak.

Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.

Żelatynę zalewamy taką ilością zimnej wody, by przykryła ona żelatynę, mieszamy, w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia.

Brzoskwinie osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy). Cztery połówki brzoskwiń kroimy w drobną kostkę, pozostałe miksujemy na mus razem z 4 łyżkami odłożonej zalewy.

Jogurt naturalny łączymy z cukrem. Dodajemy mus brzoskwiniowy, mieszamy. Następnie 1-2 łyżki masy dodajemy do naczynia z żelatyną, energicznie mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę łączymy z pozostałą masą. Do masy dodajemy pokrojone brzoskwinie oraz mniej więcej połowę galaretek.

Na ciasto szpinakowe wykładamy 2/3 masy. Przykrywamy drugim blatem szpinakowym. Rozprowadzamy na wierzchu 1/3 masy i dekorujemy pozostałą, pokrojoną w kostkę galaretką.


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia