Zupa pomidorowa z białą fasolką

Dziś zapraszam na gęstą i sycącą zupę. Przygotowałam ją na bazie podstawowych warzyw: cebuli, marchewki i ziemniaka. Żeby jednak zupa nabrała nieco światowego charakteru dodałam do niej białą fasolkę oraz passatę pomidorową. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na miękko, posypaną parmezanem. Tym sposobem uzyskałam danie na wzór toskańskiej Ribollity.

Wykorzystałam białą fasolkę i passatę pomidorową firmy Jamar. Produkty dostępne są w nowych, soczyście czerwonych opakowaniach. Moim zdaniem etykieta przyciąga wzrok. Zawartość też jest bardzo dobra:)

Jedyne czego w zupie mi zabrakło, to zielonego akcentu w postaci posiekanej drobno natki pietruszki lub zielonej cebulki;)

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 większe marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 500 g passaty pomidorowej JAMAR
  • 1 puszka białej fasolki JAMAR
  • sól, pieprz biały
  • słodka i ostra mielona papryka
  • suszony tymianek
  • przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim
  • tarty parmezan (ilość wg uznania)
  • jajka ugotowane na miękko (ilość wg potrzeby)

Cebule kroimy w piórka. Obrane marchewki i ziemniaki kroimy w kostkę.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie marchewkę i ziemniaki i smażymy dalej do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Doprawiamy wstępnie solą oraz roztartym w dłoniach tymiankiem.

Gdy marchewka i ziemniaki będą już półmiękkie dodajemy passatę pomidorową. Chwilę smażymy, po czym wlewamy 1-1,5 l wody (ilość wody oczywiście jest umowna, warto dostosować ją do osobistych preferencji – czy chcemy zupę gęstszą czy rzadszą).

Pod koniec dodajemy osączoną i opłukaną białą fasolkę. Gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, przyprawą pomidorowo-bazyliową z czosnkiem niedźwiedzim oraz roztartym w dłoniach tymiankiem.

Zupę podajemy posypaną parmezanem z jajkiem ugotowanym na miękko (średniej wielkości jajka o temp. pokojowej wkładamy do gotującej się wody na około 4 minuty).