Rafaello bez pieczenia
Ręka do góry kto lubi kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca.
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g masła
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- 1 duże op. krakersów
- wiórki kokosowe
Mleko kokosowe przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i podgrzewamy.
W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki, mieszamy aż nie będzie widocznych grudek.
Na gotujące się mleko kokosowe wlewamy mieszankę z mleka i mąki i stale mieszając gotujemy przez około 2-3 minuty, do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.
Na rozgrzanej suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po chwili dodajemy wiórki kokosowe i prażymy dalej. Gdy się zezłocą przekładamy na talerz lub do miseczki.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy dalej. Na samym końcu dodajemy uprażone płatki migdałowe i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.
Na dnie keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pierwszą warstwę krakersów, przykrywamy częścią kremu. Postępujemy podobnie aż do wyczerpania się składników. Wierzch smarujemy ostatnią warstwą kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce.
I w ten oto sposób można wyczarować szybkie ciacho 😀
A kokos? Lubi moja siostra ;D
Myślę więc, że ciasto przypadłoby Jej do gustu:))
Z pewnoscią 🙂
Bardzo fajne to ciasto, szybkie i smaczne 🙂
Idealne dla fanów kokosowych smaków:)
Piec nie potrafię, więc takie przepisy to dla mnie zbawienie 🙂
Polecam zatem:)
Dziękuję 😉
Pyszności, uwielbiam rafaello, czasami dla przełamania smaku dodaję do jednej warstwy dżem lub konfiturę malinową 🙂
To całkiem fajny pomysł;)
Kokosy średnio lubię, ale rafaello uwielbiam 😀 cudownie wygląda to ciacho, aż się głodna robię 😉
Chętnie bym Cię poczęstowała, ale nic już nie zostało:p
Pyszne ciasto ? Też często robię rafaello bez pieczenia, ale z ciut inaczej ?
Dziękuję:) Twoja wersja na pewno też jest pyszna:)
Te krakersy maja byc zwykle slone?
Tak:) ja użyłam Lajkonik.
Czy zamiast zwykłego mleka można użyć mleka roślinnego, a zamiast masła wegańskiej margaryny?
Myślę, że nie ma przeciwwskazań
Ile wyjdzie,ie tego kremu ?