Szynka miodowo-musztardowa
Dla wszystkich tych, którym marzy się porządny kawał mięsa mam przepis na smaczną szynkę w miodowo-musztardowej marynacie. Zaletą tego typu mięs jest to, że robią się praktycznie same:)
- 1,3 kg szynki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1,5 łyżki miodu
- sól, pieprz
- olej
- śmietana 30 %
Umytą i wysuszoną ręcznikiem papierowym szynkę posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Odkładamy do lodówki na godzinę.
Do garnuszka dajemy miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy 2-3 łyżki oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Marynatą nacieramy mięso ze wszystkich stron. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy kilkoma łyżkami wody (nie lejemy po mięsie, żeby nie spłukać marynaty). Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około półtorej godziny.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy mięso jeszcze około 15-20 minut (do zarumienienia).
Sos który utworzył się w naczyniu przelewamy ostrożnie do mniejszego rondelka. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany i podgrzewamy. W razie potrzeby zagęszczamy 1łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
101 przepisów Świata Kobiety tom 67
Super, bardzo lubię takie domowe mięsko 🙂
Przekonałaś mnie…tą prostotą wykonania;)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Czasami mam ochotę na kawał pieczystego. Twoja szynka wygląda bardzo apetycznie. Chętnie widziałabym ją u siebie na talerzu:)
Ta musztarda to chyba nie pasowałaby mojej Mamie, chociaż kto tam wie 😛
Moim zdaniem nie dominowała ona jakoś szczególnie, w sposób który miałby przytłaczać. Wiadomo jednak, że każdy inaczej odbiera różne smaki. Ewentualnie sarepską zamienić na łagodniejszą miodową;)
Smakowicie wygląda to mięso. Kusi.
Dziękuję.