Banany smażone w miodzie z cynamonem i imbirem

Banany na ciepło… Lubicie? Przyznam się Wam, że jadłam je już w kilku wersjach, łącznie z takimi grillowanymi wraz ze skórką (ze skórką grillowałam, nie jadłam;) ). Ja lubię:)

Do przygotowania tych bananów, koniecznie należy użyć owoców w miarę twardych – takie mocno dojrzałe nie zdadzą tutaj egzaminu, bo ciężko będzie je przewrócić podczas smażenia. Moje były takie na pograniczu.

  • 4 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z połowy sparzonej pomarańczy
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • około 1,5 cm kawałek imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu

Obrane banany kroimy wzdłuż na pół. Od razu skrapiamy sokiem cytrynowym, by nie ciemniały.

Skórkę pomarańczową (bez białej części) kroimy na cieniusieńkie paseczki.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy banany i obsmażamy je na dużym ogniu, aż do lekkiego zarumienienia.

Dodajemy miód, drobno posiekany imbir, skórkę pomarańczową oraz cynamon. Smażymy całość jeszcze około 1-2 minuty.

Podajemy na gorąco.