Korzenna karkówka
Od zawsze wydawało mi się, że cynamon jest przyprawą zarezerwowaną wyłącznie do wypieków, i to głównie z jabłkami.
Kiedy jednak kilka lat temu po raz pierwszy przygotowałam mussakę, gdzie dodatkiem do mięsa był właśnie cynamon, zachwyciłam się tym smakiem.
To połączenie jak najbardziej trafione! Kto się jeszcze nie przekonał, zachęcam do wypróbowania:) Tym bardziej zimową porą;):)
- około 800g – 1kg karkówki
- 3-4 łyżki ketchupu
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka miodu
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go na około 1,5 cm porcje. Lekko rozbijamy pięścią.
Do miski przekładamy ketchup, koncentrat pomidorowy, musztardę, olej i miód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii. Mieszamy.
Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy plasterek karkówki. Przekładamy do zamykanego pojemniczka i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Kilka razy obracamy je, by równomiernie się ugrillowało (my grillowaliśmy około 20-25 minut, obracając mięsko co 5 minut).
Uwagi: Ja posmarowałam marynatą karkówkę z jednej strony, na ten plaster mięsa kładłam następny, smarowałam go marynatą i tak do wyczerpania. Następnie pierwszy kawałek – czystą, nieposmarowaną stroną, włożyłam do miski z resztą marynaty i rękami natarłam już dokładnie wszystkie porcje.
Nie należy przesadzać z ilością miodu, bo choć aromatyczny, zacznie nam się przypalać.
Cynamon, miód czy czekolada to produkty, które kojarzą się z wypiekami… a tutaj można dodac je do dań wytrawnych, tylko nie trzeba się bać i nalezy wiedziec ile dodać 🙂 Ciekawy pomysł z cynamonem i karkówką
Życzę spokojnych radosnych Świąt w gronie najbliższych i atmosferze miłosci 🙂
Dokładnie tak:)
Dziękuję:) Również życzę radosnych Świąt – niech to będzie wyjątkowy, niezapomniany czas:) Wesołych Świąt :*
Takie smaki bardzo lubię 🙂
zapewniam, że mięsko jest bardzo smaczne:)
Pyszności, fajnie przyrumieniona 🙂
To miodek lekko się przyjarał;) Na szczęście nam takie nie przeszkadza:)
Takie świąteczne smaki 🙂 Musi być pyszna
Wesołych Świąt!
Dziękuję:) Naszym zdaniem smakowała rewelacyjnie:)
Wesołych Świąt!:)
Może przed świętami już nie, ale zapiszę sobie ten przepis – ten cynamon mnie zaintrygował!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Polecam Ci to mięsko, bo ma bardzo ciekawy smak:) w sezonie można też przygotować na grillu ogrodowym:) Poza sezonem robię na grillu elektrycznym.