Rolada szpinakowa z łososiem

Ta rolada ze szpinakiem, serkiem kanapkowym i wędzonym łososiem to HIT na imprezowy stół. Pojawia się ona w wielu domach przy okazji świąt, chrzcin czy innych dużych i małych uroczystości. Nie mogło więc też w okresie okołoświątecznym zabraknąć jej i u mnie na blogu.

Rolada jaką widzicie na pierwszym zdjęciu jest jednak wykonana w niewłaściwy sposób 😉 Zdecydowanie za dużo tutaj łososia. Aby roladka smakowała jak należy, trzeba łososia rozłożyć cienką warstwą, nie na zakładkę. Rolada wyjdzie troszkę mniejsza, ale za to smaczniejsza (zobacz zdjęcie pod przepisem).

Pamiętajmy również, by nie przesuszyć samego ciasta, tak by nie pękało nam podczas zawijania. Polecam też wykorzystać szpinak świeży, który zapewni nam intensywniejszy kolor ciasta.

  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • 20 g mąki pszennej
  • około 100-120 g łososia wędzonego na zimno
  • serek Almette (śmietankowy lub chrzanowy)

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy oczyszczony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Smażymy chwilę, do czasu aż szpinak „zwiędnie”. Odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy w rozdrabniaczu na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Zimną masę szpinakową łączymy z żółtkiem oraz mąką, mieszamy.

Białko ubijamy w niedużym naczyniu na sztywną pianę. Dodajemy do masy szpinakowej, delikatnie mieszamy szpatułką.

Powstałą masę rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (u mnie z wyposażenia piekarnika, ale nie rozprowadzam masy po całości!). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

Po tym czasie ciasto przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę, papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a ciasto razem ze ściereczką zawijamy w roladę. Odstawiamy do przestudzenia.

Rozwinięte ciasto smarujemy równą warstwą kanapkowego serka. Następnie układamy plastry łososia. Roladę ciasno zwijamy. Owijamy folią i schładzamy przez około 2-3 godziny.

Podajemy pokrojoną na plastry.