Kurczak z kuskusem i cukinią

Kurczak z kuskusem i warzywami to danie, które przygotujecie w tempie prawie ekspresowym. Szybko, prosto i całkiem smacznie. Jeżeli ktoś poszukuje nowych smaków, ciekawych połączeń czy czegoś bardziej wykwintnego, to to danie z pewnością go nie zachwyci. Za to sprawdzi się idealnie, gdy potrzebujemy w miarę szybkim czasie przygotować coś na ciepło. Takie danie, składające się z mięsa, warzyw i kaszy.

  • filet z kurczaka
  • 2 młode, cienkie cukinie
  • 1 cebula
  • 2-3 pomidory
  • około 1 szkl. kuskusu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • słodka papryka mielona
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Mięso przekładamy do pojemniczka z wieczkiem i oprószamy słodką papryką, solą, pieprzem oraz polewamy sosem sojowym. Wszystko mieszamy. Odkładamy do lodówki na około 30 minut.

Cebulę kroimy w piórka. Cukinię ze skórką kroimy na półplasterki. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórę, po czym pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Kaszę kuskus przesypujemy do miski i zalewamy wrzącą, lekko osoloną wodą, tak by sięgała ona 1 cm powyżej kaszki. Po około 5 minutach „przeczesujemy” kuskus widelcem.

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmujemy z patelni, a w jego miejsce wrzucamy cebulę. Gdy nieco się zeszkli dodajemy cukinię i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pomidory i smażymy dalej. Warzywa zalewamy około 1/2 szkl. wody, dokładamy mięso i dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni mieszamy z kuskusem.

Źródło