Placki z cukinii I
Placki z cukinii lubimy bardzo. Nie mam swojego jednego ulubionego przepisu, często przygotowuję je ciut inaczej, dlatego też na blogu w przyszłości być może pojawi się kilka wersji cukiniowych placuszków. Dziś pierwsza odsłona placków, z dodatkiem startego żółtego sera, „zagęszczonych” kaszą manną oraz bułką tartą.
- 3 większe cukinie
- 3 jajka
- kilka garści startego żółtego sera
- ok. 1 szkl. kaszy manny
- ok. 1 szkl. bułki tartej
- sól, pieprz
- jogurt naturalny (mały kubeczek, 180 g)
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. Jeśli mamy już mocno dojrzałe cukinie, z ciemną i twardą skórką, wówczas obieramy je. Młode cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach wraz ze skórką. Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie cukinia powinna puścić wodę, którą należy odcedzić. Najlepiej przełożyć ją na cedzak i dociskając dłonią lub łyżką pozbawić wody.
W małym garnuszku roztrzepujemy jajka. Doprawiamy je pieprzem i odrobiną soli (wcześniej już soliliśmy cukinie). Do miski z cukinią wlewamy jajka, dodajemy starty ser oraz kaszę mannę i bułkę tartą. Wyrabiamy ciasto, po czym odkładamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w miseczce jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placuszki z obu stron na złoto. Placuszki podajemy z sosem.
Ładnie przysmażone 🙂
🙂
Bardzo apetyczne placuszki 🙂 Mniam… 🙂