Cukinia z grilla
Lubicie cukinię? A cukinię z grilla? Jeżeli podobnie jak ja podzielacie miłość do tego warzywa, a nie jedliście jeszcze cukinii przygotowanej w ten sposób, to bardzo Was do tego zachęcam.
- 3-4 małe, młode cukinie
- ok. 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
- ok. 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- kilka łyżek oleju
Umyte cukinie przekrawamy wzdłuż na pół ( dodatkowo miąższ można delikatnie naciąć nożem w kilku miejscach, ale nie jest to konieczne).
Przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce, po czym łączymy z olejem. Mieszanką tą nacieramy cukinie i odkładamy na około 20-30 minut w chłodne miejsce.
Grillujemy na rozgrzanym grillu, najpierw przekrojoną stroną do dołu (pilnujemy żeby cukinia nie zaczęła się przypalać), a następnie odwracamy i grillujemy aż do pożądanej miękkości.
Cukinia to nie jest warzywo za którym przepadam ale chipsy z cukinii już mi smakowały 🙂
Wiadomo, że nie wszystko każdemu smakuje:) Grunt by poszukiwać „swoich” smaków:)
Uwielbiam cukinię w każdym wydaniu 🙂
To dokładnie tak jak ja:) W takim razie zachęcam do wypróbowania i w takiej odsłonie:)
Musiała być pyszna 🙂
Zgadza się:) Do tego stopnia, że w dość krótkim czasie robiliśmy ją już dwukrotnie:) w sumie powinnam napisać, że ja przygotowałam, a grillował mąż:);)
Jest pyszna! To takie warzywo, z którego można tyle zrobić!
Dokładnie tak:) Nafaszerować, ugrillować w całości lub same plasterki, zrobić kotleciki z tartej cukinii lub opanierować plasterki i wiele, wiele innych:) bardzo ją lubię za smak i za tą wszechstronność zastosowań:)
Cukinia z grilla jest pyszna!
W pełni się z Tobą zgadzam:)
kocham takie jedzenie i dlatego by cieszyć się tym smakiem cały rok, kupiłam BREVILLE DuraCeramic, elektryczny grill świetna sprawa