Jogurtowy sernik na zimno z jagodami
W lodówce zalegał mi jeszcze jeden pojemniczek tegorocznych jagód. Chciałam przygotować z nich coś pysznego, póki świeże. W pierwszej kolejności zdecydowałam się na jogurtowy serniczek bez pieczenia.
Podstawę stanowią zmielone na pył sucharki wymieszane z nutellą, następnie mamy warstwę jogurtową z owocami, zaś na wierzchu jest serek mascarpone wymieszany z niewielką ilością jagód, które nadają fajnego koloru. Jeżeli ktoś lubi serniki na jogurtach greckich, zachęcam do spróbowania:)
Spód:
- około 220g pokruszonych na pył sucharków
- 300 g nutelli
Masa jogurtowa:
- 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
- 130 g cukru pudru
- 24 g żelatyny
- 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 350 g jagód
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki jagód
- 3-4 łyżki cukru pudru
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).
Sucharki mielimy na pył, łączymy z nutellą i tak powstałą masę wykładamy na dno tortownicy.
Jogurty greckie przekładamy do miski, mieszamy z cukrem pudrem.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawiamy do napęcznienia. Następnie krótko podgrzewamy w mikrofali (tylko do rozpuszczenia) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia (powinna jednak wciąż być płynna). Następnie dodajemy do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i intensywnie mieszamy. Zahartowaną w ten sposób żelatynę łączymy z resztą jogurtu i ponownie mieszamy.
W międzyczasie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy jogurtowej i mieszamy. Dodajemy umyte i dokładnie osuszone jagody. Masę wylewamy na sucharkowy spód. Odkładamy do lodówki.
Mascarpone miksujemy wraz z cukrem oraz pozostałymi jagodami do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadzamy na stężałym serniczku.
Idealny na upały 🙂
🙂
Serniki uwielbiam, a ten wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję:) On taki trochę oszukańczy, bo na jogurtach greckich, ale jest lekki i świetny na lato:)
Wygląda pysznie!
Dziękuję:)
Piękny serniczek!
Wspaniały kolor…
🙂
Kiedyś robiłam już taki serniczek i ostatnia warstwa wyszła jeszcze bardziej intensywna:) Nie wiem czy tym razem na kolor wpłynęły same jagody, czy może to, że użyłam baaardzo gęstego mascarpone, nie mniej jednak ślicznie dziękuję:)