Makaronowe muszle z tuńczykiem
Dziś propozycja, która świetnie nada się na imprezę. To taka sałatka, którą zjemy bez konieczności używania sztućców czy brudzenia talerzyków;) Wystarczą dwa kęsy i zjedzone;) Dodatkowo ładnie się prezentuje i przyciąga wzrok. Smak tuńczyka nie jest mocno wyczuwalny, podobnie jak smak białego sera.
- 1/2 op. makaronowych muszli conchiglioni
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 korniszony
- 4 jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g białego sera półtłustego
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Cebulę i korniszony również kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, po czym drobno siekamy. Łączymy w misce z resztą składników.
Do miski dodajemy też odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka lekko rozdrobnionego widelcem.
Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków (najlepiej dwukrotnie), dodajemy do reszty składników.
Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowany farsz wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie faszerujemy nim muszle makaronowe.
Widzę, że u Ciebie też nadziewane muszle 🙂 Pyszne są 🙂
No to się zgrałyśmy:)
Takie jadalne miseczki 😀
Fajne określenie:)
Pyszny pomysł 🙂
Dziękuję:) Moi goście bardzo chwalili:)
Robię b.często.Są świetne.Polecam.Robię tylko bez jajek.
Super, że smakują. Ja planuję jeszcze nadziać je sałatką z makaronem orzo – przepis pewnie pojawi się na blogu po Nowym Roku:) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
Mam pytanie odnośnie ilości muszli jaka wyjdzie z tego przepisu ?
Na talerzu doliczyłam się 17 sztuk. Szczerze mówiąc nie pamiętam czy wyszło mi ich więcej. Zapewne jakieś jeszcze spróbowaliśmy w trakcie przygotowań;)
Czy twaróg można zastąpić innym białym serem np kremowym?
Myślę, że nie powinno być problemu, a smak z pewnością będzie delikatniejszy.
1. Czy paprykę można zastąpić marynowaną?
2. Jakiej wielkości majonez?
Pozdrawiam!
Myślę, że można wykorzystać paprykę marynowaną.
Jeśli zaś chodzi o majonez, to, nie pamiętam już, ale nie sądzę, bym dawała cały słoiczek. Przepis jest z 2017 roku, musiałam wtedy zastosować jakiś skrót myślowy i napisać ogólnie (zaraz poprawię). Proszę dawać po łyżce, aż do otrzymania takiej konsystencji jaką lubi Pani najbardziej 🙂
Dziękuję za odpowiedź!
Będę próbować, zobaczymy jak wyjdzie 🙂