Ziemniaki z cukrowym groszkiem

Niewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować:)

Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie:)

Ps. Sałatka wyszła świetna, ale myślę, że to również zasługa tego, że miałam  wspaniałe ziemniaki, które same w sobie smakowały bardzo dobrze (kiedyż to ja ostatni raz zachwycałam się ziemniakami?? nigdy?;) ). Niestety – uprzedzając pytania – nie wiem co to za odmiana:( Najlepiej w każdym bądź razie sprawdzą się takie, które nie rozpadają się po ugotowaniu.

  • kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków
  • ok. 150 g groszku cukrowego
  • pół pęczka natki pietruszki

Sos:

  • 1 cebula (lub 2 szalotki)
  • 1 łyżka musztardy starofrancuskiej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 100 ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne kroimy na ćwiartki.

Groszek cukrowy blanszujemy krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.

Cebulę drobno siekamy. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy musztardę, ocet winny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 50 ml oleju. Energicznie mieszamy rózgą kuchenną, dolewamy resztę oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki przekładamy do naczynia, dodajemy groszek cukrowy, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy.