Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą
Dziś kolejna propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:)

- podwójna pierś z kurczaka
 - 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki
 - 1 cytryna
 - 1 papryczka chilli
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 łyżki oliwy
 - 4 listki laurowe
 - świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności od tego czy lubimy bardziej, czy mniej ziołowe smaki)
 - sól, pieprz
 
Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kroimy na porcje.
Przygotowujemy marynatę. Z wyszorowanej, sparzonej cytryny ocieramy skórkę. Łączymy ją w miseczce razem z sokiem wyciśniętym z połowy owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz posiekany tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Powstałą marynatą nacieramy mięso. Kawałek mięsa wkładamy na dno pojemniczka z wieczkiem, na mięsie kładziemy listek laurowy, następnie dajemy kolejną porcję mięsa, znów listek laurowy itd, aż do wyczerpania składników. Pojemnik zamykamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Po tym czasie listki laurowe odrzucamy, a mięso grillujemy z obu stron (u mnie po około 6-7 minut z każdej strony).

















Bardzo lubię takie smaki 🙂 Bardzo apetyczne danie 🙂
Pyszności, bardzo lubię takie mięsko 🙂
Przyznam Ci się, że ja też;):)
Wygląda smakowicie już wiem co jutro zrobić na obiad 🙂
Dziękuję Pozdrawiam.
Super:) Cieszę się,że podsunęłam pomysł na obiad:) Pozdrawiam