Kurczak w pikantnym cieście
Lubię takie dania. Szybkie i na dodatek bardzo smaczne. Kurczak marynowany w jogurcie/kwaśnej śmietanie nabiera wspaniałej kruchości. Jest delikatny i soczysty. Wart wypróbowania. Polecam.
- 2 duże piersi z kurczaka
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
Umyte i oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (mniej więcej tej samej wielkości). Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy razem z jogurtem i papryką. Wkładamy do niej kawałki mięsa, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na talerzyk wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej pokryte jogurtem kawałki mięsa. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia.
Uwagi: Ostatnim razem nie miałam jogurtu greckiego. Wykorzystałam kwaśną śmietanę firmy Zott i ta również spisała się doskonale. Polecam w obu wariantach.
Tak przygotowanego kurczaczka bardzo lubię. Pysznie wygląda 🙂
Ja również bardzo go lubię:) A ostrość można sobie dowolnie regulować pod swoje osobiste preferencje:)
Czasem przygotowuje w ten sposób kurczaka lub rybę. Bardzo lubię!
O, świetny pomysł z tą rybą:)
Pycha