Kurczak w pikantnym cieście

Lubię takie dania. Szybkie i na dodatek bardzo smaczne. Kurczak marynowany w jogurcie/kwaśnej śmietanie nabiera wspaniałej kruchości. Jest delikatny i soczysty. Wart wypróbowania. Polecam.

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia

Umyte i oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (mniej więcej tej samej wielkości). Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy razem z jogurtem i papryką. Wkładamy do niej kawałki mięsa, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na talerzyk wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej pokryte jogurtem kawałki mięsa. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia.

Uwagi: Ostatnim razem nie miałam jogurtu greckiego. Wykorzystałam kwaśną śmietanę firmy Zott i ta również spisała się doskonale. Polecam w obu wariantach.

kurczakwpikantnymciescie2

Źródło