Szparagowa z grzankami
Wypróbowując przepisy z udziałem szparagów, nie mogłam nie spróbować również tego na zupę. Przepis znalazłam w dodatku do Świata Kobiety tom 57. Zupka wyszła bardzo delikatna. Dodatek mięsa, grzanek i szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki sprawił, że była również dość treściwa. Z pewnością do powtórki w przyszłym sezonie szparagowym:)
- 1-2 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek zielonych szparagów
- szkl. śmietany 18% (ja użyłam 30%)
- 1 żółtko
- kilka kromek pieczywa tostowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- szczypiorek
Oczyszczoną kurzą pierś wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości (do wody można też dać obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę). Ugotowane mięso wyjmujemy, a po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki (wywar zachowujemy).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Krótko przesmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Do cebulowej zasmażki wlewamy chochelkę wywaru z mięsa, cały czas intensywnie mieszając. Następnie dodajemy kolejną chochelkę i znów mieszamy. Całość przelewamy do reszty wywaru. Zagotowujemy.
Oczyszczone szparagi gotujemy pionowo (ok. 3-4 minuty) w garnku z osolonym wrzątkiem. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Mniej więcej półtorej szklanki wody z gotowania szparagów dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Śmietanę łączymy z żółtkiem, a następnie wlewamy do zupy.
Chleb tostowy kroimy w kostkę a następnie rumienimy na suchej patelni lub w piekarniku.
Pokrojone na kawałki mięso wykładamy na talerz, zalewamy zupą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem oraz przygotowanymi grzankami.
Na taka zupkę jestem chętna 🙂 Pycha 🙂