Szparagowa z grzankami

Wypróbowując przepisy z udziałem szparagów, nie mogłam nie spróbować również tego na zupę. Przepis znalazłam w dodatku do Świata Kobiety tom 57.  Zupka wyszła bardzo delikatna. Dodatek mięsa, grzanek i szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki sprawił, że była również dość treściwa. Z pewnością do powtórki w przyszłym sezonie szparagowym:)

zupaszparagowa

  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek zielonych szparagów
  • szkl. śmietany 18% (ja użyłam 30%)
  • 1 żółtko
  • kilka kromek pieczywa tostowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypiorek

Oczyszczoną kurzą pierś wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości (do wody można też dać obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę). Ugotowane mięso wyjmujemy, a po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki (wywar zachowujemy).

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Krótko przesmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Do cebulowej zasmażki wlewamy chochelkę wywaru z mięsa, cały czas intensywnie mieszając. Następnie dodajemy kolejną chochelkę i znów mieszamy. Całość przelewamy do reszty wywaru. Zagotowujemy.

Oczyszczone szparagi gotujemy pionowo (ok. 3-4 minuty) w garnku z osolonym wrzątkiem. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Mniej więcej półtorej szklanki wody z gotowania szparagów dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Śmietanę łączymy z żółtkiem, a następnie wlewamy do zupy.

Chleb tostowy kroimy w kostkę a następnie rumienimy na suchej patelni lub w piekarniku.

Pokrojone na kawałki mięso wykładamy na talerz, zalewamy zupą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem oraz przygotowanymi grzankami.

zupaszparagowa1