Kakaowe naleśniki z serem i owocami
Bardzo dobre naleśniki na słodko. Przygotowałam je dla dziecka na podwieczorek, ale gdyby zwiększyć proporcje, wyszedłby z tego pyszny bezmięsny obiad. Jestem przekonana, że niejeden dorosły prosiłby o dokładkę;) Polecam.
Składniki (na 5-6 naleśników):
- 2 jajka
- szkl. mleka
- szczypta soli
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300 g twarogu
- 150 ml kremówki
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- owoce: maliny, jeżyny, borówki
Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 2 łyżkami cukru. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.
Twaróg miksujemy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym do momentu aż stanie się gładki. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia. W zależności od potrzeby masę serową można dosłodzić, lub dodać jeszcze trochę śmietany. Masa powinna wyjść gładka i wilgotna.
Lekko przestudzone naleśniki smarujemy masą serową, posypujemy owocami, rolujemy, oraz oprószamy cukrem pudrem.
Uwielbiam takie naleśniki 🙂 Aż mi ślinka leci 🙂