Sałata masłowa słodko-kwaśna
Smaczny i szybki dodatek do obiadu. Dla mnie to punkt obowiązkowy wiosennych surówek.
- 1 sałata masłowa
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny
- sól
Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski.
Oczyszczone rzodkiewki kroimy na półplasterki lub na ćwiartki.
Szczypiorek drobno siekamy.
Śmietanę łączymy z jogurtem, miodem oraz sokiem z cytryny (ilość dostosowujemy do własnych preferencji – ja wykorzystałam „na oko” jedną łyżkę. „Na oko”, bo wyciskałam bezpośrednio do kubeczka i po prostu próbowałam, czy smak już mi odpowiada). Doprawiamy do smaku szczyptą soli.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Podajemy od razu.
Z miodem jeszcze nie próbowałam. Jestem bardzo ciekawa tego smaku 🙂
Polecam zatem wypróbować:) Pozdrawiam
Bardzo smaczna propozycja 🙂 taka świeża i wiosenna 🙂
Robię podobną, tylko nie daję miodu. Już jestem ciekawa jej smaku. ..Pycha!!!
Zamiast miodu może być też trochę cukru:)
Świetna propozycja, moje smaki 🙂
Cieszę się:)
Świetny przepis! Wypróbuję. Pozdrawiam:)
Dziękuje, również pozdrawiam:)