Kremowa czosnkowa
Świetna zupa dla miłośników zup-kremów. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wbrew pozorom łagodna w smaku, gdyż czosnku używamy tutaj pieczonego. Całości dopełnia dodatek grzanek czosnkowych i chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam.
- 4 główki czosnku
- 2 cebule lub 1 większa
- 1 por (biała część)
- 3 łyżki masła
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie)
- 50 g serka topionego (opcjonalnie)
- sól, biały pieprz
Zasmażka:
- 20 g masła
- 40 g mąki
Dodatkowo:
- kilka kromek chleba na grzanki
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. boczku parzonego w plastrach
Nie obrane ze skórki główki czosnku przecinamy w ich górnej części, tak by widoczne były wszystkie ząbki. Skrapiamy każdą główkę kilkoma kroplami oleju i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na plasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce.
Gdy czosnek nieco przestygnie, wyciskamy miąższ z każdego ząbka do miseczki z cebulą i porem. Posypujemy szczyptą soli.
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, por i czosnek i smażymy przez kilka minut na małym ogniu. Po przesmażeniu łączymy z bulionem. Gotujemy wszystko razem ok. 20 minut na średnim ogniu.
W garnuszku roztapiamy masło, stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy mocno. Do przygotowanej zasmażki dodajemy odrobinę zimnej wody. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy chochelkę zupy i znów mieszamy, by nie było grudek. Zawartość garnuszka łączymy z zupą. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną zupę miksujemy blenderem.
Możemy dodać kremówkę i zupę znów pogotować przez kilka minut, lub pominąć ją na rzecz serka topionego – wówczas wstępnie roztapiamy go w garnuszku z dodatkiem gorącej zupy, a następnie dodajemy do garnka z resztą zupy przed blendowaniem. Na koniec doprawiamy solą oraz białym pieprzem.
Z chleba odkrawamy skórkę i sam miąższ kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i smażymy chleb na rumiano. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Boczek podsmażamy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących plastrów.
Zupę podajemy z bekonem oraz grzankami. Możemy posypać pietruszką lub szczypiorkiem.
Bardzo ładnie podana!
zupa idealna dla mnie:)
Bardzo apetyczna zupa, jedna z ulubionych mojego męża 🙂