Wilgotna Babka Nesquik

Tak jak w opisie – babka bardzo wilgotna, o delikatnym smaku słodkiego kakao. Biszkoptowa. Z dodatkiem oleju i pepsi, które nadaje jej wilgotności i sprawia, że jest mega puszysta. Pyszna! Zrobiłam na próbę myśląc już o Świętach i zniknęła dosłownie tego samego dnia. Do tego absolutnie doskonała polewa, w której się po prostu zakochałam;) Słodka, na bazie mleka w proszku, o idealnej konsystencji. Z pewnością wykorzystam ją też do innych wypieków. Przepis znalazłam na stronie Domowej Cukierenki, lekko go zmodyfikowałam.

Babka:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. pepsi
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. słodkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 75 g masła
  • 50 g mleka w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g wrzątku
  • posypka czekoladowa

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszamy i wlewamy olej oraz pepsi. Miksujemy tylko do połączenia, krótko. Masa się nam rozrzedzi. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sypkim słodkim kakao przesiewamy bezpośrednio do miski z jajkami (stopniowo, by nie zrobiły nam się grudki). Delikatnie mieszamy szpatułką (ciasto można również do końca wykonać przy użyciu miksera, wówczas składniki sypkie i mokre (olej, pepsi) należy naprzemiennie dodawać w 2-3 turach do ubitych z cukrem jajek).

Formę na babkę o średnicy 22cm natłuszczamy delikatnie masłem. Posypujemy kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut (do tzw suchego patyczka). Wyjmujemy z formy po całkowitym przestudzeniu.

Gdy babka nam już ostygnie rozpoczynamy przygotowanie polewy. W tym celu rozpuszczamy w rondelku masło. Odmierzamy potrzebną ilość cukru pudru i mleka w proszku i przesiewamy (!) je do masła. Mieszamy do połączenia, najlepiej drewnianą pałką. Masa zbije się w twardą kulę, ale gdy dodamy wrzątek nabierze właściwej konsystencji (w razie potrzeby można dolać odrobinę wrzątku więcej). Polewą dekorujemy babkę. Posypujemy na koniec czekoladową posypką.

inspiracja


Polecam również przepis na
Sałatkę Gyros z mięsem mielonym