Sałatka z ogórkiem, awokado i fetą
Był taki okres, że razem z Mężem zajadaliśmy się tego typu sałatkami w ramach drugiego śniadania w pracy. Sos pozostawał ten sam, podobnie jak mix sałat, zmieniały się jedynie dodatki. Jedną z tych sałatek była właśnie ta, z ogórkiem, awokado i fetą. Po kilku miesiącach jedzenia sałat na drugie śniadanie, serwuję ją już głównie jako dodatek do drugiego dania;) W tej roli również sprawdza się doskonale.
- mix sałat
- 1 ogórek tzw wąż
- 1 op. sera feta (względnie favita)
- 1 duże dojrzałe awokado (lub 2 mniejsze)
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- kilka-kilkanaście kropel maggi
- sól, pieprz
Sałatę przekładamy do miski. Ogórka kroimy razem ze skórką na ćwiartki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Następnie nacinamy nożem tworząc krateczkę i wywijamy awokado na drugą stronę lub wyjmujemy miąższ za pomocą łyżeczki. Fetę kroimy w kostkę.
Oliwę z oliwek przelewamy do szklanki, dodajemy ocet jabłkowy, miód oraz maggi. Dodajemy odrobinę wrzącej wody i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Bardzo lubię takie lekkie sałatki, proste i smaczne 🙂