Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (spaghetti bolognese)
Makaron po bolońsku jest jednym z moich ulubionych dań. Jest smaczny i bardzo sycący. Kiedyś kupowaliśmy gotowy sos w słoiczku, ale przecież taki sos jest bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy tylko kilka dobrej jakości składników i pyszny obiad gotowy. A jeśli chcemy podać danie w prawdziwie włoskim stylu, zamieńmy spaghetti na tagliatelle i podajmy z listkiem świeżej bazylii.
- makaron spaghetti (ilość wg potrzeby)
- ok. 550 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- oregano
- przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim
- sól, pieprz, odrobina cukru
- parmezan do posypania
Marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w piórka. Na większej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy cały czas by się nie przypalił. Po chwili dodajemy startą marchewkę i smażymy razem jeszcze około 5 minut.
Następnie na patelnię dodajemy mielone mięso. Smażymy do czasu aż straci różowy kolor. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do momentu aż sos się zredukuje a pomidory rozpadną się na mniejsze części. W razie potrzeby podlewamy wodą (opcjonalnie możemy też dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego w niewielkiej ilości wody).
Gdy sos ma już odpowiednią konsystencję doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (lub po prostu bazylią) i odrobiną cukru.
W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (około 8-9 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu).
Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem.
daawno już nie robiłam! a szkoda bo bardzo lubię:) apetyczne zdjęcia:)
Dziękuję bardzo:)
Uwielbiam proste i szybkie dania :). Danie fajnie się prezentuje :).
Dziękuję:) Dokładnie takie jest: proste, dość szybkie i smaczne:)
Bardzo lubię 🙂 Super zdjęcia :-))
Dziękuję, bardzo mi miło:))
Uwielbiam 🙂 Dla mnie dania kuchni włoskiej są jednymi z najlepszych 🙂
O tak:) mojemu sercu również są bardzo bliskie