Orzechowiec z niespodzianką

Niespodzianką w tym cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:

  • 150g herbatników
  • 140-150g orzechów włoskich
  • 3/4 – 1 szkl. coca-coli
  • 200g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)

    Dodatkowo:

  • 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta
  • 50g mlecznej czekolady

Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połaczenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Następnie delikatnie mieszając szpatułką dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (21x32cm) i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Orzechy włoskie mielimy, łączymy z pokruszonymi na pył herbatnikami. Całość zalewamy pepsi/coca-colą i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy masę orzechowo-herbatnikową. Pod koniec dodajemy cukier puder (do smaku).

Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową pepsi/coli i wykładamy cały krem orzechowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu, który również ponczujemy colą.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej (chwilę, tylko do rozpuszczenia) i łączymy z ubitą śmietaną (najpierw do żelatyny dajemy łyżkę śmietany, mieszamy, a następnie łączymy całość). Zamiast żelatyny możemy też wykorzystać śmietan-fix. Wówczas należy go dodać razem z cukrem pudrem do lekko ubitej już śmietany. Masę śmietanową rozkładamy na biszkopcie i wyrównujemy.

Wierzch posypujemy słodkim kakao oraz startą czekoladą białą i mleczna.

 

Źródło