Trufelki Lusette
To już trzecia i ostatnia propozycja w ramach akcji Lusette Inspiruje. Jako, że moje dwa poprzednie pomysły były nieco czasochłonne, tym razem postawiłam na prostotę. Trufelki. Któż z nas ich nie lubi? Robi się je błyskawicznie i stanowią świetną słodką przekąskę.
- 250 g serka mascarpone
- 65 g białej czekolady
- 1/2 szkl. mielonych migdałów
- 2 wafelki Lusette
- 1 łyżka mleka w proszku – opcjonalnie
- 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (suszonej)
- Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Wafelki siekamy drobniutko (można zmielić na pył, ale wg mnie małe kawałeczki są lepsze).
Serek mascarpone przekładamy do miseczki. Miksujemy krótko, około 4-5 sekund. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia.
Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą. Przechowujemy w lodówce.