Pierś z indyka pod szpinakiem
Bardzo lubię połączenie szpinaku z mięsem. Dodatkowym atutem tego dania są jeszcze chrupiące plastry bekonu, więc radzę z nich nie rezygnować.
- pierś z indyka
- 250 g liści szpinaku
- 1duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 125 g serka philadelphia
- 200 g sera cheddar
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- plastry boczku parzonego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Liście szpinaku myjemy, odrywamy łodyżki. Cebulę kroimy w kostkę.
Plasterki boczku smażymy na suchej patelni do chrupkości. Odkładamy na deskę. Na pozostałym po smażeniu boczku tłuszczu podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak, i co jakiś czas mieszając, podsmażamy go.
Do miseczki ścieramy ser cheddar, dodajemy śmietanę oraz serek philadelphia, wszystko mieszamy ze sobą. Dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Porcje mięsa smażymy na rozgrzanej patelni, po czym przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na każdą porcję wykładamy farsz serowo-szpinakowy, przykrywamy plasterkami bekonu i wstawiamy na ok. 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Przepis znaleziony w czasopiśmie kulinarnym, niestety już nie pamiętam w którym dokładnie:(