Naleśniki z różanym mascarpone

Dziś postanowiłam sobie pofolgować i przygotować śniadanie na bogato. Niestety pomimo, iż doskonale zdaję sobie sprawę, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zazwyczaj traktuję go nieco po macoszemu. No ale dziś miałam śniadanie na wypasie: naleśniki z serkiem mascarpone dosłodzonym pysznym prozdrowotnym dżemem z dzikiej róży.

Naleśniki (4-5 sztuk):

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki (plus ewentualnie jeszcze 1łyżka)
  • 1 szkl. tłustego mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • trochę mniej niż 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 130-140 g mascarpone
  • dżem Łowicz 100% z owoców Dzika Róża

Do garnka wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier, sól i odrobinę oleju. Mieszamy wszystko do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji (będzie dosyć rzadkie). Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.

Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę. Chwilkę miksujemy, po czym dodajemy serek mascarpone, miksujemy dalej. Gdy krem zacznie gęstnieć dodajemy kilka łyżek (ilość wg uznania) dżemu z dzikiej róży. Powstały krem nakładamy na naleśniki. Zawijamy dowolnie.


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!