Deser jaglany z jabłkami

Czy też macie tak, że dwoicie się i troicie, by Wasze pociechy zjadły coś zdrowego, a one koniec końców i tak, gdyby miały wybór jadłyby frytki na śniadanie, obiad i kolację?;) Najlepszym na to sposobem wydaje się przemycenie zdrowego składnika w czymś dla dziecka interesującym. Na przykład królową kasz, jaglankę, podać jako… deser. Najlepiej w towarzystwie musu jabłkowego, rodzynek, oraz podprażonych z masłem i miodem orzechów. Całość może mało atrakcyjna kolorystycznie, ale za to bardzo smaczna, a już najsmaczniejsza, gdy na łyżkę nabierzemy wszystkie składniki jednocześnie.

Składniki na 3 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl. soku jabłkowego + 3 łyżki
  • laska cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • garść rodzynek
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 3/4 szkl. orzechów włoskich
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 płaskie łyżki cukru

Półtorej szklanki soku jabłkowego przelewamy do rondelka, podgrzewamy.

Kaszę przepłukujemy zimną wodą, przekładamy do gorącego soku razem z laską cynamonu, po czym od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając, do momentu aż kasza zmięknie i podwoi swoją objętość, a sok do końca nie odparuje (około 10 minut). Po tym czasie zdejmujemy z palnika i odkładamy na około 3-4 minuty (kasza powinna jeszcze wchłonąć część soku). Gdyby wchłonęła całość wcześniej, należy dolać około 1/4 szklanki soku – chodzi o to by trochę soku nam z kaszą pozostało. Studzimy. Laskę cynamonu wyjmujemy. Następnie za pomocą blendera rozdrabniamy kaszę (przyda się cierpliwość, gdyż najlepszy deser wychodzi, gdy mus jaglany jest idealnie gładki; gdyby kasza była zbyt sucha/zbita dolewamy jeszcze odrobinę soku).

W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Przekładamy do innego rondelka razem z 2-3 łyżkami soku jabłkowego i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy jabłka są już miękkie, zdejmujemy z pieca i odkładamy do przestudzenia. Następnie blendujemy na mus i skrapiamy sokiem z cytryny (gdyby jabłka były mocno słodkie).

Orzechy siekamy (nie za drobno). Do rondelka dajemy masło, miód i cukier. Roztapiamy na niewielkim ogniu, do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy posiekane orzechy i chwilę prażymy. Odkładamy do przestudzenia.

Zblendowany mus jabłkowy przekładamy na dno pucharków, posypujemy rodzynkami (ilość wg uznania). Dajemy „budyń” jaglany. Na wierzch wykładamy masę orzechową. Dekorujemy plasterkami jabłek.

zBLOGowani.pl