Deser jaglany z jabłkami

Czy też macie tak, że dwoicie się i troicie, by Wasze pociechy zjadły coś zdrowego, a one koniec końców i tak, gdyby miały wybór jadłyby frytki na śniadanie, obiad i kolację?;) Najlepszym na to sposobem wydaje się przemycenie zdrowego składnika w czymś dla dziecka interesującym. Na przykład królową kasz, jaglankę, podać jako… deser. Najlepiej w towarzystwie musu jabłkowego, rodzynek, oraz podprażonych z masłem i miodem orzechów. Całość może mało atrakcyjna kolorystycznie, ale za to bardzo smaczna, a już najsmaczniejsza, gdy na łyżkę nabierzemy wszystkie składniki jednocześnie.

Składniki na 3 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl. soku jabłkowego + 3 łyżki
  • laska cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • garść rodzynek
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 3/4 szkl. orzechów włoskich
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 płaskie łyżki cukru

Półtorej szklanki soku jabłkowego przelewamy do rondelka, podgrzewamy.

Kaszę przepłukujemy zimną wodą, przekładamy do gorącego soku razem z laską cynamonu, po czym od razu zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając, do momentu aż kasza zmięknie i podwoi swoją objętość, a sok do końca nie odparuje (około 10 minut). Po tym czasie zdejmujemy z palnika i odkładamy na około 3-4 minuty (kasza powinna jeszcze wchłonąć część soku). Gdyby wchłonęła całość wcześniej, należy dolać około 1/4 szklanki soku – chodzi o to by trochę soku nam z kaszą pozostało. Studzimy. Laskę cynamonu wyjmujemy. Następnie za pomocą blendera rozdrabniamy kaszę (przyda się cierpliwość, gdyż najlepszy deser wychodzi, gdy mus jaglany jest idealnie gładki; gdyby kasza była zbyt sucha/zbita dolewamy jeszcze odrobinę soku).

W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Przekładamy do innego rondelka razem z 2-3 łyżkami soku jabłkowego i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy jabłka są już miękkie, zdejmujemy z pieca i odkładamy do przestudzenia. Następnie blendujemy na mus i skrapiamy sokiem z cytryny (gdyby jabłka były mocno słodkie).

Orzechy siekamy (nie za drobno). Do rondelka dajemy masło, miód i cukier. Roztapiamy na niewielkim ogniu, do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy posiekane orzechy i chwilę prażymy. Odkładamy do przestudzenia.

Zblendowany mus jabłkowy przekładamy na dno pucharków, posypujemy rodzynkami (ilość wg uznania). Dajemy „budyń” jaglany. Na wierzch wykładamy masę orzechową. Dekorujemy plasterkami jabłek.

zBLOGowani.pl


Polecam również mój przepis na grillowe menu