Piernik z marcepanowym sernikiem

Takie świąteczne dwa w jednym… Dwa blaty piernikowe, w środku sernik z dodatkiem masy marcepanowej, a tym co spaja wszystkie warstwy są powidła śliwkowe z rozpuszczoną czekoladą. Szczerze mówiąc osobiście oczekiwałam jednak po tym wypieku więcej. Być może to kwestia tego, że zarówno piernik jak i sernik (pomimo dodatku masy marcepanowej czy amaretto) smakowały bardzo, że się tak wyrażę, tradycyjnie;) to oczywiście nie jest wada, po prostu trzeba takie smaki lubieć;)

piernikzmarcepanowyms

PIERNIK:

  • 250g miodu
  • 100g masła
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

SERNIK MARCEPANOWY:

  • 750g zmielonego twarogu
  • 250g sera ricotta
  • 200g masy marcepanowej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru amaretto

POWIDŁA:

  • 1 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 50g czekolady gorzkiej

Masło razem z miodem rozpuszczamy na małym ogniu, odkładamy do przestudzenia. Następnie ubijamy z jajkami. Dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika. Gęste ciasto wykładamy do formy 23×33 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 175 stopni. Upieczone, zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty.

Do garnuszka przekładamy masę marcepanową oraz śmietankę. Podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się masy marcepanowej. Studzimy.

Do misy miksera przekładamy ser, ricottę, cukier oraz mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połaczenia się składników. Następnie dodajemy po 1 jajku. Na koniec dodajemy przestudzoną masę marcepanową oraz amaretto. Sernik przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka. Podgrzewamy je na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu jej roztopienia.

Spód piernikowy smarujemy połową ciepłych jeszcze powideł. Przykrywamy wystudzonym sernikiem. Wykładamy resztę powideł, wyrównujemy. Przykrywamy drugim piernikiem. Ciasto dekorujemy polewą.

piernikzmarcepanowyms2

Źródło