Placuszki jogurtowe

Placuszków Ci u mnie nigdy dosyć. Lubię je tak bardzo, że smakują mi nawet bez dodatku żadnych owoców.

placuszkijogurtowe1

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce (dziś u mnie mrożone wiśnie, ale sprawdzą się każde miękkie owoce: truskawki, maliny, jagody itd)

Do miski przelewamy jogurt grecki, dodajemy jajka, olej i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy suche składniki: przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, sól oraz cukier. Na końcu dodajemy owoce (możemy też wykładać je na placki po bezpośrednim wylaniu ich na patelnię). Mieszamy w jednym kierunku, do połączenia składników.

Placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu, na patelni do naleśników, na minimalnej ilość oleju.

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku