Placuszki jogurtowe
Placuszków Ci u mnie nigdy dosyć. Lubię je tak bardzo, że smakują mi nawet bez dodatku żadnych owoców.
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (dziś u mnie mrożone wiśnie, ale sprawdzą się każde miękkie owoce: truskawki, maliny, jagody itd)
Do miski przelewamy jogurt grecki, dodajemy jajka, olej i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy suche składniki: przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, sól oraz cukier. Na końcu dodajemy owoce (możemy też wykładać je na placki po bezpośrednim wylaniu ich na patelnię). Mieszamy w jednym kierunku, do połączenia składników.
Placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu, na patelni do naleśników, na minimalnej ilość oleju.