Filety z kurczaka w płatkach migdałowych
Danie, które według mnie uchodzić może za eleganckie. Możemy zaserwować je na uroczysty obiad, lub kolację dla gości. Jedyne o czym trzeba pamiętać to to, że piana z białek szybko podchodzi wodą, więc przygotowujemy ją przed samym smażeniem. Ważnym jest również, by zbyt mocno nie przypiec migdałów, bo spalone nie smakują dobrze i nie prezentują się tak efektownie;)
- podwójna pierś z kurczaka
- 200 g płatków migdałów
- 3 białka
- mąka pszenna (u mnie krupczatka)
- sól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy. Każdy kawałek doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Przygotowujemy 2 talerze – na jeden wsypujemy mąkę, na drugi płatki migdałowe. Do miski dajemy białko i ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem soli. Każdą porcję mięsa panierujemy w mące, ręką nakładamy pianę z białek i obtaczamy w migdałach. Smażymy na średnim ogniu, do momentu lekkiego zezłocenia się płatków. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut w 160 stopniach.