Leniwe z kaszą manną

Kolejna propozycja na bezmięsny obiad. Posmakuje nie tylko dzieciom. Po wymieszaniu serowej masy z pianą z białek i kaszą manną wydaje się iż ciasto jest zbyt lepiące, ale takie ma być. Po wyłożeniu na wysypaną mąką stolnicę i zrolowanianiu otrzymamy piękny wałek gotowy do krojenia na leniwe.

leniwe1

leniwe3

  • 600 g białego sera
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. kaszy manny
  • mąka
  • sól
  • bułka tarta

Ser mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową (25g) miękkiego masła oraz serem. Solimy do smaku. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową. Na końcu dodajemy kaszę mannę. Stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy część masy serowej i formujemy z niej wałek o średnicy około 2 cm. Za pomocą widelca lekko go spłaszczamy, po czym kroimy ukośne kluski.

Wrzucamy na osolony wrzątek. Wyławiamy łyżką cedzakową chwilę po tym jak kluski wypłyną na powierzchnię.

Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą (ok. 2-3 łyżki) i rumienimy ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy masło (2-3 łyżki) i trzymamy na ogniu do czasu, aż masło się nie rozpuści. Przygotowaną bułką tartą polewamy odcedzone kluski.

leniwe2

Źródło: Dania z ryżu i kasz. Nr 2/2009 Biblioteczka Poradnika Domowego