Makaron z warzywami
Przygotowywałam to danie z lekką obawą czy aby przypadkiem nie będzie zbyt suche. Na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne, wyszło pysznie. U nas makaron ten stanowił dodatek do mięsa, ale śmiało możnaby go podać jako samodzielne danie. Wykorzystałam makaron pełnoziarnisty, bo taki lubimy najbardziej. Ze zmian które wprowadziłabym następnym razem, to śmiało zwiększyłabym ilość pietruszki do dwóch natek, bo ona zdecydowanie dobrze robi temu daniu:) Z pewnością wpisze się na stałe do naszego domowego menu.
- 4 marchewki
- 1,5 pora
- 2 cukinie
- papryka
- makaron spaghetti
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Oczyszczonego pora kroimy w krążki, odkładamy do miseczki. Do osobnej miseczki wrzucamy pokrojoną na paseczki cukinię. Marchewkę i paprykę również kroimy na cienkie paseczki.
Rozgrzewamy dużą patelnię z 2 łyżkami oleju. Zaczynamy smażenie od marchewki, gdyż ta jest najtwardzsza. Po chwili dorzucamy paprykę. Gdy marchewka zrobi się szklista dokładamy cukinię oraz pora. Pod koniec możemy podlać wodą i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
W międzyczasie stawiamy wodę na makaron, gotujemy al dente.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię z warzywami, mieszamy, posypujemy natką. Smacznego.